Turlederen var ovenud tilfreds med sin fiskegruppe, der var i Panama og dyrke hard-core popper og speedjig fiskeri. Turen var planlagt gennem Jagt & fiskerimagasinet, og Fiskelodge ejer; Pascal omtalte os som et godt fiskehold fra Danmark med sjov, spas og fuld fart på, da vi forlod lodgen efter 6-8 dages fiskeri.
Alle os 6 lystfiskere havde en super fed tur...
Flyrejsen gik rigtig fint med at alle troppede op lidt før kl. 04.00 torsdag d. 12/1-12 om morgen i Kastrup lufthavn og flyet fløj planmæssigt kl. 06.00 til Amsterdam - flere af os havde vores fiskehjul med i båndbagagen med påspolet fiskeline, som der slet intet problem var med, selv om spekulationerne havde været store (Per havde sågar fået OK pr. mail direkte fra sikkerhedschefen i Københavns lufthavn inden turen!!).
Turlederen havde afmonteret over 100 poppere, stickbaits og små pirke, som lå i min håndbagage - så håndbagagen min. vejede de 12 kg. som den i hvert fald SKULLE + hertil kom mine 5 Stella SW hjul, ekstraspoler mm. Ved siden af kom naturligvis kamera og video udstyr, ekstra batterier hertil mm. i seperat kamerataske.
Hver gang jeg skulle passere igennem et security check, så var den helt sikker, at taskerne lige skulle igennem flere gange for at blive undersøgt, da personalet skulle lure på mit endegrej og hjul igen, men vi forsikrede dem om, at der ingen kroge var og så gik det fint :-)
Men man skal jo heller ikke gå ned på grej på den anden side af Jorden / Panama, så alt var jo pakket mest optimalt og vægten fordelt fornuftigt. Dette betød, at der lige skulle finpakkes grejet ned i rygsækken igen, når de havde haft det hele oppe.
Ens almindelige bagage måtte max veje 23kg, så resten af ens u-undværlige grej måtte fordeles i håndbagagen og ens tilkøbte stangrør. Det betød heller intet med de 5-10min. ekstra security check, da der var beregnet en del ventetid, så det gik jo også uden problemer.
Halvdelen af gruppen tilkøbte at få sendt et stangrør med bagagen. Disse stangrør muliggjorde at få sine egne stænger med derover til Panama, og det muliggjorde naturligvis også endnu engang ekstra vægt til speed-pirke, bismervægt, poppere, stickbaits mm.
Da stangrørene ikke vejes, så blev disse fyldt til randen med grej... Jeg tror sammenlagt, at min bagage så således ud: Taske 23kg, stangrør / snowboardrør 30kg., håndbagage rygsæk 17kg+, kamerataske 7kg + det løse... Der er nok nogen som tænker, at man vel ikke smider så meget grej væk, men man ved desværre aldrig 100% hvad der lige er det bedste og som turleder er det altid rart at have et par ekstra stænger og poppere at låne ud af!
Vores absolut bedste agn var: Halco Roosta 195 Haymaker popper (100g.), Daiwa saltiga popper (40g.), Shimano buterfly jigs/pirke i 125-200g. + 190g. offshore pirke i sølv + assistkroge med rød krympeflex + Savage Gear Cutbait Herring 465g! Sidstenævnte SG Cutbait Herring jigs var suveræne til Groupers, amberjacks og sågar både rooster og cuberra snappers havde jeg kontakt til på dem - så denne jig bliver nok et hit, men der går en del til i revene samt de bliver flænset på sigt.
Der betales hele 100 euro for et stangrør fra Kastrup lufthavn til Panama city - one way! Standart pris. Vi betalte intet for at få fiskestængerne med retur (selv om KLM forsikrede os om det i Kastrup, at vi skulle betale på hjemvejen også - så måske var alle vi med rør bare heldige eller måske er det normalt). Til gengæld gik check-in perosnalet meget op i overvægt i vores alm tasker på returrejsen, at de max måtte veje 23kg - ellers skulle der betales...
Flyveturen fra Amsterdam gik til Panama City og tog 11 timer. Der var god service ombord, selv om det var en lang tur, når man har fiskefeber. I Panama er man 6 timer bagud i forhold til København tidsmæssigt. Vi blev fragtet fra lufthavnen til vores 3* lufthavnshotel med en schutle bus, inden vi næste morgen kl. 9.00 skulle videre med minibus til vores Fiskecamp. Omkring 7 timer senere var vi fremme ved lodgen i Pedasi (kl. 16 lokal tid), men så havde vi også både været på restaurant og på indkøb i lokalt supermarked, hvor der lige skulle købes lidt gin/tonic + chilensk "champagne" til aftenerne og fejring af nye Pr. fisk.
Fremme ved campen blev der pakket grej ud og gjort klar til langt ud på natten - for man skulle jo være klar til 1. fiskedag. Guiderne var dog lidt skeptiske mht. knuder og flere af knuderne blev udskiftet af guiderne, selv om de var helt nye - en lidt hård start, når man har brugt lang tid på dette, men de har jo nok set alt for mange mistede fisk pga. knækkede knuder og liner... Så alt i alt var det jo sikkert godt nok ;-)
Stillehavet levede ikke helt op til sit navn, da vi havde ret meget blæsevejr. Dagene startede oftest stille, men vinden kom som regel op ad formiddagen. Solen skinnede dog hver dag, temperaturen på 28-30grader var dejligt og den kraftige blæst gjorde det egentlig ret behageligt mht. når vi fiskede. I perioder, hvor vinden lagde sig, da måtte man engang imellem ind i skyggen under halvtaget på båden. Og solcremen blev flittigt brugt. Vinden og bølgerne besværliggjorde fiskeriet med store popper efter cubera snappers og yellow fin tun. Men vi havde et ganske underholdende fiskeri efter en masse sjove fiskearter og der kom da også flere rigtig pæne fisk på krogene. Der skulle dog kæmpes for de fleste fisk, som vi fangede.
Alle deltagere fangede godt med fiskearter og et sjovt bekendskab var bla. Amberjacks, som gav os syre i armene næsten hver eneste dag.
Arter som red snapper, Bromtail grouper, jack crevelle og roosters fangede vi jævnligt. Guiderne varrierede fiskeriet med både store og små poppere samt speedjigfiskeri, så man ikke blev kørt helt ned pga store poppers.
Lodgeejer; Pascal var et meget positivt bekendtskab, som sammen med sit crew gjorde vores ophold til en virkelig ferie. Maden var helt i top. Vi startede typisk dagen med morgenmad kl. 07, hvor der blev serveret æg, brød, kaffe og friskpresset juice. Vi kørte fra lodgen omkring kl. 07.30 og var fremme ved bådene ca. kl 08 på stranden. Fra stranden blev vi vha. en mindre panga båd fragtet de 100 m. ud til fiskebådene. Vi var 3 personer på hver båd og fiskede typisk til omkring kl 12.30, hvor guiderne ofte lagde sig for anker og holdt frokost pause i 20-30 min. Vi havde en køleboks med på båden med sandwich og en box med pastasalat el.lign til hver + kolde drikkevare. Pausen var som regel en positiv ting, da man ellers ikke får taget sig sammen til at få spist noget mad. Herefter blev der fisket til kl 16.30-17.00. Vi blev typisk hentet kl. 17 på stranden af 2 store pick-ups af Pascal + crew, og vi var normalt tilbage ved Lodgen igen kl. ca 18. Stængerne skulle nemlig monteres på taget af pick-upen og guiderne sad på ladet sammen med det andet grej og blev typisk smidt af på hjemvejen.
Det var lyst indtil kl. 19.30, så vi kunne lige nå en tur i Poolen/bad, når vi kom tilbage og nyde en kold øl eller drink, inden aftensmaden blev serveret. Man kan godt blive helt forfalden til Pascals lokale drinks m. frisk lime, rom, rørsukker og is, men man skal selvfølgelig passe på i varmen med alkoholen... :-)
Vi fik normalt serveret en lækker forret (advokade m. lokale rejer/hummer, fisk el.lign.) Hovedretten varierede imellem super lækker oksefillet bøffer, lokale grillede kæmpe rejer og vores friskfangede fisk ( grillet - amberjack, snapper + grouper). Der var normalt salat samt kartofler, ris eller pasta til hovedretten. Hovedretten blev efterfulgt af en lækkert dessert + kaffe - bla. kan vores flamberet ananas med vanilie is og frisk passionsfrugt nævnes som en topscore!
Altså aftensmåltidet var hver dag en kanon ting at se frem til og kød + fisk blev grillet, som man hver især foretrak det og var super saftigt ;-) Der var absolut ingen, som gik sultne i seng. Resten af aftenen foregik med hygge.
Der var 6 dages fiskeri includeret i prisen og vi havde 8 dages ophold på lodgen. Dette betød, at der var mulighed for tilkøb af op til 2 ekstra fiskedage. 3 personer fiskede 6 dage (2 fiskedage + 1 fridag + 2 fiskedage + 1 fridag+ 2 fiskedage) og 3 personer fiskede 8 dage. Der blev skiftet imellem bådene og fiskemakkere, så vi havde mulighed for at kombinere og prøve begge kaptajner, som umiddelbart var lige dygtige.
Der blev mistet og set et par rigtig store fisk bagved popperne (bla. cubbera) + mistet et par gode fisk på speedjig/shads.
Mht. antal fisk nåede vi 154 stk. til 6 personer og 17 arter totalt.
Af topfiskene kan nævnes Roosterfisk til Steffen 20kg+ som huggede om eftermiddagen på 1. fiskedag på en levende agnfisk. Denne Roosterfisk fik Steffen fuldstændig i knæ og han var en presset mand. Det var sjovt at se denne fight, som var rå og dramatisk, men som heldigvis endte med Steffen som vinder - lidt træt og udmattet ;-) Kort forinden Steffens fangst, da var det undertegnet, som var blevet presset til det yderste, da en stor Red Mullet Snapper på 15-17kg.(ligner en cubbera snapper) tog min popper i overfladen og de første par minutter kunne fighten gå begge veje, selv om bremsen var nærmest blokeret.
Det blev desuden til en masse Amberjacks over 10kg - største til turlederen på 18,3kg., som huggede på en Savage Gear Cutbait Herring 465g. under speedjiging - Ellers huggede de fleste amberjacks på speedpirke af forskellig art (flest på korte kompakte pirke). Bromtail Grouperne var ligeledes også glade for shads og største af denne art fik turlederen også - en imponerende fisk af udsenende - den vejede 9,7kg.
Jack Crevelle blev landet op til ca 10kg. af vores svenske medfisker; Jan - der virkelig forstod at tage fat, når der var fisk i den anden ende. Af specielle arter kan nævnes: Pompeno, som vi fangede nogle få stykker af og som er super flotte fisk med deres dybblå/perlemor farvet overflade. Jacob nappede den største på 4kg. på en mindre pirk.
Red snapper fangede vi også flere dage og med deres orange-røde stribede overflade lignede de nærmest akvariefisk i XXXL size - de største vejede mellem 6-7kg. Scierra Mackrel fangede ( samt havde kontakt til) vi også af og til inshore - Freddie mistede et par poppere til disse banditter og Per nuppede den største på ca. 5kg. på en Savage Gear Freestyler 46g. Silver (synkende jerkbait/stickbait). Freddie landede en Rock snapper på 6,2kg. den ene dag, som med sine store fortænder så frygtindgydende ud. Cuberra snapperne blev der ikke fanget så mange af, men vi havde kontakt til nogle stykker og følger af en mega (Freddie). Jacob fangede den største på 8-10kg. samt et par pæne Yellow snapper på omkring 2-3kg. Det blev desuden til Bonitoer, pink amberjack, Big Eye Jack, Needlefisk + div. revfisk.
Efter at være kommet hjem til kolde Danmark ønsker man sig allerede tilbage til varmen og de stærke fisk igen snarest.
Jeg håber på at arrangere en ny tur i 2013, hvis der er nogen som vil med.
mvh.
Andreas Holm Nielsen
Mere info om turen i 2013 kommer til at stå på:
www.jagtogfiskerimagasinet.dk / www.guidefishing.dk