Stor Yellowtail Snapper fanget på speedjigfiskeri i Panama Oktober 2013
Mit efterår startede lidt varmere end de fleste andre lystfiskeres. Da dagene så småt blev koldere og kortere herhjemme, så begyndte jeg så småt at pakke kortærmede skjorter, badebukser, shorts og tropisk fiskegrej ad libitum :-) Jeg skulle nemlig have et hold af danskere og svenskere med til endnu en fiskerejse til fantastiske Panama, hvor undertegnet var med som rejseleder. Det var 2. gang jeg skulle besøge denne super fede destination, som har en magisk tiltrækningskræft på mange lystfiskere med hang til stærke tropiske fisk kombineret med en 5 stjernet fiskelodge i suveræne omgivelser.
Alle har ønsker, drømme og forventninger, når de bestiller en drømmerejse. Denne rejse havde det hele: MEGET Spænding, utroligt stærke fisk, store fisk, hårde fights, mange fiskearter, virkelig god mad og drikke og naturligvis masser af sjov på fiske-campen. Hvad kan man ønske sig mere...
Det er altid spændende, når man skal afsted på fisketur med et hold, som man ikke kender i forvejen. En god ting er Altid at nedjustere sine forventninger inden sådan en tur, for hvis folk har for store forventninger, så kan de ofte blive skuffede. Men som regel går det hele op i en højere enhed, når vi er kommet frem til destinationen, hvor alle får sig en oplevelse ud over det sædvanlige og naturligvis krydret med nogle gode fisk :-)
Jeg havde, ligesom mine medrejsende gæster, virkelig set frem til dette års Panama-rejse, men jeg havde ikke i min vildeste fantasi ventet, hvordan vi kom fra start… Turen var en læserrejse booket gennem det svenske magasin Fiskefeber, hvor vi var tre danskere, som fløj fra København og de resterende seks svenskere skulle vi møde ved gaten til vores fælles flyvning fra Amsterdam til Panama City.
Det hele startede som en dårlig joke, da vi ikke måtte lette fra Københavns lufthavn, der lå badet i solskin, fordi der var kraftig tåge over Amsterdam. Det forårsagede så meget forsinkelse, at vi tre danskere ikke nåede flyet videre til Panama. Så mens de seks svenskere fulgte planen, de tjekkede ind på lufthavnshotelet i Panama city og siden nåede udhvilede frem til fiskelodgen til planlagt tid, så kæmpede vi danskere virkelig hårdt med først at få ombooket nye flybilletter i Amsterdam lufthavn, som tog 6 timer pga. der var strandet 3000 mennesker pga. de mange forsinkede fly - GAAAB! Vi var virkelig tålmodige og holdt humøret oppe ved at tænke fremad mod det der forhåbentlig ventede os. At alle fly direkte til Panama over de næste 3 dage var selvfølgelig overbookede og der var ikke mange muligheder til USA! Reelt eneste udvej var en tur via USA - New York, som vi valgte og fik de sidste 3 billetter til en flyvning dagen efter. Det krævede dog speciel indrejse tilladelse til USA og en del tid med internet søgning af tilladelsen. Vi ville desuden få en super hurtig connection til næste fly videre mod Panama, så sidste flyvning hang i en MEGET tynd tråd… Og ville vi nå det?
Flybilleterne var bookede, vi var trætte, humøret var lidt presset inden vi dog sluttede aftenen med en god middag på et fint hotel uden for Amsterdam og gik til ro med sommerfugle i maverne og uvisheden om vi ville nå frem dagen efter til vores destination i tide?
Vi kom til New York en halv time før planlagt og det første som jeg fik øje på ude på landingsbanen var mit enorme stangrør på vej ud af flyveren - så HUMØRET steg lige 50 % :-) Herefter var det i løb, med bedende blikke og undskyldende bemærkninger til de medrejsende for at komme foran i køerne og hurtigere frem til paskontrollen, indrejse check-in, bagage udleveringen osv. Vi nåede vores connection flight kort før start, men som om vi ikke havde været uheldige nok, så manglede én af mine medrejsendes bagage, som aldrig var kommet med flyet fra Amsterdam :-(Flyvningen til Panama city gik super fint i en kun halv fyldt flyver og vi landede først omkring kl 23 om aftenen lokal tid.
Det korte af det lange var, at vi nåede Lodgen to timer før morgenmaden på den første fiskedag. En smule trætte, ganske vist!Det tog heldigvis den værste træthed, at jeg vidste, at der ventede deltagerne nogle meget store oplevelser. At der med stor sandsynlighed ville blive fanget nogle voldsomme fisk med ufattelige kræfter. Men ligesom alle andre steder i verdenen, så springer de store fisk ikke op i båden af sig selv – der skal arbejdes for dem. Heldigvis er fiskeriet meget varieret, så man kan skifte fra det lettere kystnære fiskeri med små poppere og stickbaits til store poppere og shads, eller til levende agn. Det betyder, at man som regel får fanget en del forskellige fiskearter.
Fiskeriet vekslede rigtigt meget over vores syv fiskedage. Der blev både satset offshore efter yellowfin tun, snappers, groupers og amberjacks samt tættere på kysten og på fritliggende grunde omgivet af dybt vand efter store roosters, cubera snappers, jacks og flere andre arter.Når vi fiskede på dybere vand gjorde Savage Gear’s Cutbait Herring i 465 gram det særligt godt. Her var det bl. a. store broomtail groupers, cubera snappers, store red snappers og amberjacks, som ikke kunne holde sig fra de store og livlige gummidyr. Desværre holder en sådan agn ikke så længe i kæften på en stor og sur rovfisk med seriøse tænder…En af ugens topfisk var en white belly grouper på omkring 60 kilo, som huggede over 90 meter vand på netop sådan en gummifisk! Det var Daniel Kedestig, som fangede monsteret, der virkelig gav ham kamp til stregen. Samme svenske bådhold havde fantastisk fiskeri samme sted efter store snappers og amberjacks og mistede en anden MEGET stor fisk efter 5 minutters hård fight.Danskerbåden fangede på første fiskedag fire flotte broomtail groupers, ligeledes på Cutbait Herring, i løbet af blot to timers fiskeri. Farven virkede underordnet, der skulle bare jigges sagte over bunden. Kim Jensen fangede turens største broomtail, som blev anslået til 23-25 kilo. Undertegnede fangede en broomtail på 21-23kg. Tobias Bragd tog turens største rooster på 25 kilo+, ligesom han også fik turens største yellowfin tun og amberjack – begge ligeledes fisk i 20-25 kilos klassen.Der blev landet flere rigtig store black tip hajer, og største haj fangede Martin Berggren. Vægten blev estimeret til 65 kilo, og hajen blev taget på popper!Gigantiske needlefish op til 6-7 kilo blev landet sammen med flotte jack crevalle og bluefin trevally op til 10-11 kilo. Daniel Kedestig fik turens største cubera snapper på omkring 25 kilo, der tog en popper og gav en hæsblæsende fight. Der blev også taget enkelte cuberas på jig og stickbaits, og de mange sjove bifangster inkluderede barracudaer, scierra og Spanish mackerels, pompano, bonitoer, skip jacks og guldmakreller, der huggede på små stickbaits og poppere. Der er ingen tvivl om, at et ekstra sortiment af mindre stickbaits i hvide og sølv farver skal medbringes næste gang.
Dumbell og Halco Roosta Haymaker i de store størrelser var klart top-poppere til cuberas og til fiskeriet på de store grunde. Mindre hvide og sølvfarvede stickbaits fra Orion, Rapala X-Rap med flere var topagn til inshore fiskeriet efter både roosterfish, cubera, og needlefish og sågar til tunene offshore. Vi væltede os ikke i store mængder af fisk hver dag, men vi fik flere topfisk i bådene hver eneste dag!Vejret var utrolig behageligt fiskevejr hele perioden – de fleste dage vekslede det mellem overskyet og lidt sol og på to af dagene havde vi et par kraftige regnbyger. De fleste dage var blæsten minimal, først hen på eftermiddagen begyndte det at lufte lidt.Lodgen spillede som altid 110% – ikke mindst med udsøgte mixede drinks. En af vores favoritter var en Piná Colada med friskblendet ananas, god lokal rom og kokoscreme. Aftenmenuen bestod af meget veltillavede fiskeretter med lækkert tilbehør, seafood (languster og blæksprutter) samt møre bøffer. De fantastiske råvarer blev behandlet på bedste vis af lodgens franske kok.Med til historien hører naturligvis, at vores fly blev forsinket på hjemvejen og at vi landede i Københavns lufthavn efter to forsøg (og heldigvis i god behold) i den værste storm noteret i Danmark nogensinde i et nærmest dansende og hoppende fly…På trods af en masse modgang med flyvningerne, forårsaget at et vejr som ingen af os er herre over, så kan jeg ikke vente med at komme af sted igen på mit næste eventyr!
Andreas Holm Nielsen